Tuin De Valk in Ruurlo - De tuin van Dineke Brethouwer

Bezoekadres: Buitenvelderweg 2 te Ruurlo

Tuin de Valk


De Valk

Tuin De Valk

Na het overlijden van mijn man, in 2008, zocht ik iets kleiners en ik ben in juli van dat jaar opnieuw gestart op boerderij "De Valk" in Ruurlo. Het huis is pachtboerderij van Kasteel Ruurlo (nu museum More) geweest, hetgeen je nog zien kunt aan de luiken. Deze zijn in de ”kasteelkleuren” geschilderd. Het huis heet "De Valk" omdat hier al heel lang valken zijn. Achter in de tuin, in de grote es, zit een valkenkast, waar elk jaar 4-6 eieren uitgebroed worden.
Het huis ligt in het buitengebied en er hoort 1,7 hectare grond bij. Alles was in gebruik als paardenweiland, inclusief een grote rijbak van 45X25 meter. Zelf gebruik ik 6000 m2 als tuin en erf en de rest is schapenweiland. Tuinarchitect Harry Esselink, bijna een buurman bij mijn vorige huis, heb ik gevraagd om een grondplan te maken. Omdat dit mijn derde grote tuin is kon ik duidelijk aangeven wat mijn wensen waren en die heeft hij prima vertaald. Zelf heb ik alle beplanting bedacht. Dat bleek in de voormalige rijbak, waarin 60 cm geel zand lag, nog een hele uitdaging te zijn. Ik ben plantengek en hou van alle kleuren. Ik ben niet bang om felle combinaties te maken!
Door de grootte van de vele borders zijn er heel veel grassen toegepast, waardoor de tuin tot ver in de herfst nog prachtig is. Het is een wandeltuin geworden met open verbinding naar het mooie coulissen landschap van de Achterhoek.
In 2017 is het laatste stuk weiland in tuin veranderd, met onder anderen een flinke vijver. Hier staat ook een Engelse tuinkas met een collectie Pelargoniums. Het grote onderhoud zoals heggen, slootkanten en zaagwerk laat ik doen maar verder is het tuinwerk mijn lust en leven. U bent van harte welkom tijdens de open dagen of op afspraak.

Dineke Brethouwer.

Tuin de Valk